Žitné plněné perníčky

19.05.2017

Již naše babičky věděly, co je skutečně dobré. Žitná mouka v kuchyni měla své zastoupení a to nejen v pečení chleba či slaneho pečiva. Takové žitné perníčky prostě musíte ochutnat. Ja je sice peču hlavne na vánoce, ale když je uděláte dětem dnes a slepíte domáci marmeládou, odmění se vám tím nejhezčím usměvem na světe. Krom toho budete mít dobrý pocit, že jste pro zdraví vašeho dítěte něco udělali, jelikož žitná mouka obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny E a B, minerální látky, vapník,železo, horčík a pozitivně ovlivňuje imunitu.

Ingredience

Na těsto

  • 400g přeseté mouky žitné
  • 100g přírodní cukr třtinový
  • 125g rostlinný tuk Alsan Bio
  • 4 lžíce medu
  • 1 vajíčko
  • 70g namletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Na náplň

  • marmeláda dle chuti meruňková, švestková, jahodová

Na polevu

  • 70g kakaového másla
  • 3 lžíce přášku z nepražených kakaových bobů

Postup

1.
Ze všech surovin zpracuji těsto a nechám v lednici odpočívat v chladu přes noc. Druhý den cesto vyválím a vykrojím tvary dle chuti a potřeby. Na rozměr kolečka o průměru 8cm mi vyšlo 32 kusů.

2.
Perníčky vložím na plech s pečíčím papírem a potřu vodou. První plech peču ve vyhřáte troubě dozlatova na 180 stupnů 10min. Další plech na 9min, každým plechem skracuji dobu pečení o minutu (7min je minimum co mam odskoušeno). Perníčky jsou rychle upečené a ihned měkké, neztvrdnou. Kdyby se vám stalo, že je přepečete, ihned ztvrdnou a jsou nepoužitelné.


3.
Perníčky nechám vychladit a pak slepuji po dvou s marmeládou. Nebojte se použít marmelády trochu víc, perníček ji pěkne nasákne. Pak perníčky poleju domácí čokoládou a nechám v chladu. Pokud vydržíte a necháte perníčky ješte chvili odležet, chutě se hezky propojí.