Žitné perníčky

22.12.2017

Již naše babičky věděly, co je skutečně dobré. Žitná mouka v kuchyni měla své zastoupení a to nejen v pečení chleba či slaneho pečiva. Takové žitné perníčky prostě musíte ochutnat, jsou nejen zdravější, chuťově výborné a hlavně po upečení ihned měkké. Krom toho budete mít dobrý pocit, že jste pro zdraví vašeho dítěte něco udělali, jelikož žitná mouka obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny E a B, minerální látky, vapník,železo, horčík a pozitivně ovlivňuje imunitu.

Ingredience

Na těsto

  • 400g přeseté mouky žitné
  • 100g přírodní cukr třtinový
  • 125g rostlinný tuk Alsan Bio
  • 4 lžíce medu
  • 1 vajíčko
  • 70g namletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce sody
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup

1.
Ze všech surovin zpracuji těsto a nechám v lednici odpočívat v chladu přes noc. Druhý den cesto vyválím a vykrojím tvary dle chuti.

2.
Perníčky vložím na plech s pečíčím papírem a potřu vodou. První plech peču ve vyhřáte troubě dozlatova na 180 stupnů 10min. Další plech na 9min, každým plechem skracuji dobu pečení o minutu (7min je minimum co mam odskoušeno). Perníčky jsou rychle upečené a ihned měkké, neztvrdnou. Kdyby se vám stalo, že je přepečete, ihned ztvrdnou a jsou nepoužitelné.