Vanilkové esíčka

12.12.2018

Vanilka, bez ní si Vánoce prostě neumíme představit. Navíc vanilka pomáhá uklidňovat, používá se v aromaterapii při depresích, zlepšuje trávení a srovnává psychiku. Pravá vanilka je příjemně nasládlá a používá se do koláčů, zmrzlin nebo dezertů. U nás by jsme si bez ní nedokázali představit vánoční cukroví. Kromě vanilkových rohlíčků ji můžete použít do různých těst nebo sušenek. Dopřávat si ji můžeme klidně ve velkém množství, jelikož je vanilka životabudič pro činnost srdce a energetický stimulátor a navíc působí i jako afrodiziakum.

Ingredience

Na těsto

  • 150g špaldové mouky jemně mleté
  • 50g třtinového cukru
  • 100g margarinu Alsan bio
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vanilky
  • špetka soli

Postup

1. 

Z mouky, cukru, špetky soli, margarínu a žloutku zpracuji hladké těsto. Zabalím a dám ztuhnout do lednice. Ze ztuhlého těsta vytvořím cca třicet kuliček. Z každé kuličky vyválím váleček, který v protisměru sroluji do tvaru S.  


2.

Esíčka pokládám na pečící papír a dám na chvíli opět ztuhnou do lednice. Ztuhlá esíčka projedu na plechu válečkem a dám péct. Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 minut a nechám vychladit. 

3.

Vychlazená esíčka můžete posypat mletým třtinovým cukrem, nebo ovesným sušeným nápojem. Mně osobně chutnaly i bez dalšího doslazovaní.