Včelí úly 

18.12.2017

O tom, že vlašské ořechy jsou zdravou superpotravinou, jsem již nedávno psala. Taky jsem tady již popisovala důležitost loupaného prosa čili jáhlů. Jenže když tyhle dve potraviny spojite v celek a ješte u tak populárního cukroví plného cukru jako jsou včelí úly, budete mile překvapeny výsledkem. Ja osobně na ně nedám již v téhle variantě dopustit a teší mně, že i lidé v mém okolí tuhle variantu zdravějšího cukroví taky nejednou ocenili.

Ingredience

Na těsto

  • 200g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
  • 150g rostlinný tuk ALSAN BIO
  • 50g třtinového cukru
  • 20g ovesného sušeného mléka
  • 1 žloutek

Na úly

  • 800g vlašských namletých ořechů
  • 200g ovesného sušeného mléka
  • 200ml javorového sirupu

Na krém

  • 100g jáhlu
  • 50g ovesného sušeného mléka
  • 100g kešu másla
  • 30g třtinového cukru
  • voda

domáci marmeláda

Postup

1.
U včelích úlu používam těsto z lineckého pečiva. Třtinový cukr si rozmixuji na jemný prášek. Všechny suroviny pak zpracuji v těsto a nechám odpočinout v lednici. Pak si těsto vyválim a vykrajuji pomocí formiček kolečka. Mně vyjde maximálne 90 koleček, ale závisí to hodně na velikosti formičky nebo výšky těsta. Peču ve vyhřáte troubě na 175 stupňů 12min. Doporučuji hlídat, doba pečení se může lišit.

2.
Na krém dám vařit 100g jáhel do vody. Nechám mírne projít varem, vyměním vodu a nechám vařit dál. Když vidím jak jáhly hezky popukají a již netvoří kuličky, vsypu do hrnce ovesné sušené mléko a třtinový cukr. Promícham a pod pokličkou nechám dojít. Jáhly pak scedím, odvar z jáhlu si odložte, pokud by se vám zdál krém hodně hustý, můžete ho s odvarem zředit. Do sceděných jáhlu přidám ořechové máslo a mixuji hezky do konzistence jemného krému. Nechám vychladnout.

3.
Na výrobu úlů je důležité mit formičku. Já osobně používam s bočním rozevřetím, líp se mi vytváři úly. Na úly smícham ořechy, ovesné sušené mléko a javorový sirup do těsta. Nechám odpočinout v lednici po dobu než vystydne jáhlový krém. Pak z těsta vytvářím úly.

4.
Kolečka lineckého pěčiva potřu marmeládou. Úly naplním krémem a spojím s pečivem. Již na druhý den linecké pečive hezky změkně.