Tartaletka

05.03.2018

Tartaletka, nebo taky tartaletky, malé koláčky z křehkého máslového těsta, patří dnes mezi oblíbené dezerty. Jejich příprava není nijak náročná, základem je máslové těsto, na které stačí trochu trpělivosti při výrobě košíčků.  Já do těsta místo klasického másla používám přepuštěné máslo ghí, které oproti máslu klasickému nezvyšuje hladinu cholesterolu a vyníká jemnou nasládlou oříškovou chutí a vůní. 

Ingredience

Na těsto

  • 200g špaldové jemně mleté mouky
  • 100g přepuštěného másla ghí 
  • 70g třtinového cukru
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

Na náplň

  • 2 tvarohy (ja použila lactose free)
  • malá sklenice marmelády z bezových květů
  • kůra z jednoho citronu

Na ozdobu

  • domácí granola

Postup

1.

Třtinový cukr pomelu na moučku a pak přidám zbytek surovin. Ručně zpracuji v hladké těsto a dám do lednice aspoň na půl hodiny odpočinout. Těsto vytáhnu z lednice a vyválím a vyplním formu na tartaletku. Těsto musí být i po stranách formy. Dám opět do lednici a mezi tím si troubu předehřeji na 175stupňů. 

2.
Po půl hodině propíchám těsto vidličkou, vyložím pečícím papírem. Někdo těsto zasype fazolemi, já osobně na těsto někdy vložím i další pečící misku. Je to proto, aby se tartaletka nenafoukla. Dám péct a asi tak po 20min odstraním pečící misku nebo fazole. Peču 35min dozlatova. Pokud pečete namísto jedné velké tartaletky víc malých, může se doba pečení lišit, základ je dozlatova.

3.

Jelikož já osobně trpím intoleranci na kravské mléko, do krému jsem použila tvaroh s upravenou hodnotou nebo také známý jako lactose free. Samozřejmě pokud vám kravské mléko nevadí, můžete použít i klasický tvaroh. Tvaroh smíchám s domácí bezinkovou marmeládou a přidám nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu. 

4.
Když je tartaletka vychlazená, naplním krémem a ozdobím dle libosti. Můžete čerstvým ovocem dle sezóny. Já jsem tartaletku ozdobila domácí granolou. Nejlépe když tartaletka vydrží přes noc v lednici. Těsto se s krémem hezky propojí.