Svatomartinské rohlíčky

11.11.2017

Mák obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, kyselinu linolovou a vitamin E. Má také zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, proti anémii a stresu. Pravidelná konzumace máku může proto výrazně přispět k prevenci osteoporózy.

Ingredience

Na těsto

  • 60g žitné mouky
  • 200g špaldové mouky jemně mleté
  • 120g přepuštěného másla Ghí
  • 70g řeckého ovčího jogurtu
  • špetka soli

Na náplň

  • 100g - 150g mletého máku
  • 50g třtinového cukru
  • 100ml ovesného mléka

Na potření rohlíčku

  • 1 vajíčko

Na ozdobu

  • sušené ovesné mléko

Postup

1.
Obě mouky si přeoseji a přidám k ním špetku soli, povolené  přepuštěné máslo a ovčí jogurt. Ze surovin zpracuji rukama těsto a nechám chvilku odpočinout. Mezitím si připravím makovou náplň.

2.
Do kastrůlku vliju ovesné mléko a nechám chvíli povařit. Pak přidám pomletý mák a třtinový cukr a vše v kastrůlku nad ohněm spojim.  Náplň nechám vychladnout.

3.
Těsto si na pomoučené desce vyválim a pomocí vykrajovačky krájím výseče ve tvaru trojuhelníku. Na delší stranu trojuhelníku vložím náplň a roluji k cípu. Pokud chcete, můžete zahnout i do tvaru rohlíčku.

4.
Rohlíčky vložím na plech vyložený pečíčim papírem. Pak potřu vajíčkem a peču ve vyhřáte troubě na 175 stupňů 20min. Když vychladnou, posypu sušeným ovesným mlékem.