Sušenky crinkle

08.04.2018

Sladíte rádi cukrem? Chcete ho nahradit? Nevíte čím? Na trhu se dnes můžeme setkat kromě různých sladidel a sirupů s hnědým třtinovým cukrem. Třtinový cukr můžeme považovat za plnohodnotnou náhradu cukru a mimo to obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Je považován za zdroj minerálních látek, který obsahují kromě sacharózy, glukózy i fruktózu. Dále je nutričně hodnotnější a nezatěžuje tolik organismus, takže pokud chcete mlsat a něco osladit, netřeba se ho vůbec bát. 

Ingredience

Na těsto

  • 150g špaldové mouky jemně mleté
  • 50g přepuštěného másla ghí
  • 80g třtinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 20g bio kakaa
  • 1 lžíce kypřicího prášku bez fosfátu
  • 50g pravého řeckého jogurtu
  • vanilka
  • 1lžíce bíleho octu

Na obalení 

  • 50g třtinového cukru

Postup

1.

V jedné misce smíchám povolené přepuštěné máslo s cukrem a vajíčkem. V druhé misce smíchám mouku s kakaem, práškem do pečení a vanilkou. Pak suroviny v jedné misce spojím a za stálého míchaní přidám jogurt a pak i lžíci octu. Těsto vložím do lednice a nechám ho odpočinout tak 2-3 hodiny.

2.

Troubu si vyhřeji na 160 stupňů. Pomelu třtinový cukr do moučky. Těsto vytáhnu z lednice a rukama tvaruji kuličky, které obalím v cukru a vložím na plech vyložený pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě 15minut.  Z daného množství mi vyšlo 30 kuliček. Pokud chcete vytvořit silnější bílou vrstvu, aby sušenky vypadly přesně jak originál, obalte je v cukru pořádně. Za mně osobně jsou dost sladké i s jemnou vrstvou cukru.