Špaldový chléb se semínky

15.03.2019

Dýňová semínka jsou bohatá na minerály, vynikají obsahem hořčíku, zinku a železa. Obsahuje látky, které jsou schopné působit proti zvětšení prostaty. Dokáže také tělo zbavit střevních parazitů, a i proto se v některých zemích používá jako antiparazitární prostředek. Krom toho se výborně hodí do domácího chlebíku.

Ingredience

Na těsto

  • 250ml vlažné vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce octu
  • 1 lžíce dezodorizovaného slunečnicového oleje
  • 1 hrníček špaldové jemně mleté mouky
  • 1 hrníček špaldové chlebové mouky
  • 1 lžíce mořské soli
  • hrst semínek dýňové, sezamové . . .

Na vymazání

  • přepuštěné máslo ghí 

Postup

1.

Nejprve si převařím v misce s vodou semínka. Převařené semínka scedím a odložím bokem. Vlažnou vodu ve větší misce smíchám s cukrem a droždím. Když droždí začne vytvářet bubliny, přidám ocet a olej. Pomalu přidávám a zároveň přimíchávám obě mouky a sůl. Nakonec přidám převařené semínka. Těsto bude lepivé, tak se nevylekejte. Dám odpočinout do peřin na 40 minut.  

2.

Když těsto vykyne, pomocí stěrky ho přendám do formy na pečení. Já použila kulatou formu z varného skla, kterou jsou předtím vymazala přepuštěným máslem. Chlebík nechám ještě jednou nakynout a peču ve vyhřáté troubě na 180stupňů jednu hodinu. Když je chlebík upečený, vyklopím a nechám odpočívat zabalený v utěrce.