Špaldový chléb bez hnětení

05.03.2019

Kmín je jedním z nejstarších koření světa, chuťově vyjímečné a zdravotně prospěšné koření. Kmín pomáhá zvyšovat chuť k jídlu, podporuje imunitu, pomáhá snižovat vysoký cholesterol a krevní tlak, odstraňuje nadbytečnou vodu z těla, má antiseptické účinky, dezinfikuje střeva, pomáhá při nadýmaní a v domácím chlebíku prostě jeho vůně a chuť nesmí chybět.

Ingredience

Na těsto

  • 250ml vlažné vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g 
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce octu
  • 1 lžíce dezodorizovaného slunečnicového oleje 
  • 1 hrníček špaldové jemně mleté mouky
  • 1 hrníček špaldové chlebové mouky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce mořské soli

Na vymazání

  • přepuštěné máslo ghí 

Postup

1.

Nejprve si převařím v misce s vodou kmín. Převařený kmín scedím a odložím bokem. Vlažnou vodu ve větší misce smíchám s cukrem a droždím. Když droždí začne vytvářet bubliny, přidám ocet a olej. Pomalu přidávám a zároveň přimíchávám obě mouky a sůl. Nakonec přidám převařený kmín. Těsto bude lepivé, tak se nevylekejte. Dám odpočinout do peřin na 40 minut. 

2.

Když těsto vykyne, pomocí stěrky ho přendám do formy na pečení. Já použila hranatou formu z varného skla, kterou jsou předtím vymazala přepuštěným máslem. Chlebík nechám ještě jednou nakynout a peču ve vyhřáté troubě na 180stupňů jednu hodinu. Když je chlebík upečený, vyklopím a nechám odpočívat zabalený v utěrce.