Špaldové věnečky

28.07.2017

Odpalované těsto ma úžasné vlastnosti, je krásně nadýchané a lehké. Příprava je síce trochu neobvyklá, jenže výsledek rozhodně stojí za to. Odměnou bude zákusek, za který se určite nebuděte stydět a věřte, že okolí vůbec nepozná, že na těsto jste použili zdravější suroviny.

Ingredience

Na těsto

  • 250ml vody
  • 100g tuku Alsan Bio
  • 150g jemně mleté špaldové mouky
  • 3 vajíčka
  • špetka soli

Na puding

  • 400ml ovesného mléka
  • 1 puding vanilkový bez lepku
  • 1 lžíce medu

Na šlehačku

  • 400ml kokosového mléka

Na polevu

  • kakaové máslo
  • hořká čokoláda 85%


Postup

1.
Nejprve si připravím odpalované těsto. Tuk zaliju v hrnci vodou a špetkou soli. Vše zamícham a přivedu za stálého míchání k varu. Když začne voda vřít, vsypu mouku, snížím teplotu a mícham. Těsto je hotové, když se odděluje ode dna i stěn hrnce. Nechám vychladit. Do vychlazeného těsta pomalu zašleháme celá vajíčka.

2.
Troubu si předehřeji na 230 stupňů. Plech vyložím pečicím papírem. Cukrářským sáčkem tvořím věnečky s větším odstupem, jelikož pečením nabydou na velikosti. Ve vyhřáte troubě peču 8 min, pak stáhnu teplotu na 175 stupňů a peču dalších 8 minut. Pozor, troubu neotevírejte. Když jsou větrníčky upečené, vypnu troubu, pootevřu a 10 min suším.

3.
Po vysušení veněčky rozříznu. Připravím si puding. Puding dělám dle návodu, jen použiji míň tekutiny, jelikož potřebuji hustější konzistenci. Když je puding vychlazený, dosladím medem. Na šlehačku musím nechat kokosové mléko v plechovce ztuhnout, nejlépe přes noc. Pak z plechovky vyberu tuhou bílou část a šlehám.

4.
Na polevu použiji kousek kakaového másla a dvě kocky hořké čokolády. Vše propojím v hrnci s dvojitým dnem. Venečky pak čokoládovou polevou ozdobím.