Špaldové rohlíky

24.09.2017

Domácí pečivo je prostě bezkonkurenční, úžasná vůně a hlavně ta chuť. Garantuji, že při ochutnávaní u jednoho rohlíku určitě nezůstanete. Hlavní surovinou pro tuto dobrotu je opět špaldová mouka a to jemně mletá. Proč? Špalda je lechce stravitelná, je to také prastará obilovina, která nebyla šlechtěná, proto si zachovala mnoho důležitých a cenných látek. V kuchyni slouží jako zdravější alternativa a velmi dobře kyne.

Ingredience

Na těsto

  • 500g špaldové jemně mleté mouky
  • 375ml vlažné vody (vždy si připravím víc a dolívam dle potřeby těsta)
  • 1 -1/2 lžičky mořské soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 10g sušeného kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje

Na potření

  • 50ml olivového oleje
  • 50ml vody

Postup

1.
Všechny suroviny spojim a zpracuji ručně v těsto. U kynutých těst si dávam pozor na vodu. Vždy použiju polovinu a pak postupně dolívam dle potřeby, jelikož  se množství vody může lišit podle kvality mouky. Zpracované těsto nechám kynout v teple cca 30min.

2.
Po půl hodině si těsto rozdelím na 20 bochánku a nechám kynout pod fólií tak 10-15min. Každý bochánek pak na moukou vysypané podložce vyválim do trojuhelníku a roluji do tvaru rohlíku. Rohlíky vložím na vymazaný plech a nechám ješte 15min kynout.

3.
Troubu si vyhřeju na 220 stupňů. Peču 10min, po deseti minutách stáhnu troubu na 190stupnů a peču dalších deset minut. Po upečení natřu rohlíky vodou smíchanou s olivovým olejem. Po vychlazení skladuji v košíčku na pečivo a zakryju lanovou utěrkou.