Špaldové jidáše

18.04.2019

Med je pro svou sladkou chuť oblíbenou pochoutkou, která se díky svým blahodárným účinkům řadí mezi přírodní bohatství. Med obsahuje velké množství minerálních látek jako je vápník, železo, hořčík, draslík, selen nebo zinek. Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy a i když může mít GI až okolo 80, je to pořád silné přírodní antibiotikum, ničí bakterie a posiluje obranyschopnost organismu. 

Ingredience

Na kvásek

  • 150ml vody vlažné vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g
  • 1 lžička třtinového cukru

Na těsto

  • 500g špaldové hladké jemně mleté mouky
  • 150ml smetany na vaření lactose free 
  • 70g přepuštěného másla ghí v tekutém stavu
  • špetka mořské soli
  • 70g třtinového cukru pomletého na moučku
  • 2 žloutky
  • bio citrónová kůra

Na potření před pečením

  • 1 vajíčko

Sirup na potření po pečení

  • 2 velké lžíce přepuštěného másla ghí
  • 4 velké lžíce domácího medu

Postup

1.

Do vlažné vody nasypu sušené droždí a třtinový cukr. Nechám vzejít kvásek. Mouku, třtinový cukr pomletý na moučku, sůl a kůru z citronu promíchám a přidám kvásek. Pak přidám smetanu, máslo a žloutky, které mají pokojovou teplotu. Všechny suroviny zpracuji dohromady na hebké nelepivé těsto a dám na hodinu odpočinout do tepla. 


2.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem cca po hodině, vyklopím na vál. Ručně ho ještě propracuji a rozdělím na polovinu, ty na čtvrtiny, osminy a nakonec mi zbyde 24 stejných dílku. Každý díl propracuji v rukách, vyválím do válečku a pak jenom proplétám do uzlíku. Uzlíky vložím na plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě nakynou. Mezitím si nahřeji troubu na 190 stupňů. 

3.

Když je trouba vyhřátá, potřu jidášky vajíčkem a peču 15 minut. Než se jidáše upečou, připravím si sirup. V hrníčku na mírném ohni rozpustím přepuštěné máslo a med. Pomalu míchám, ať se suroviny hezky propojí. Když jsou jidášky upečené, ještě horké potřu sirupem a nechám vychladit.