Špaldová ciabatta s olivami

11.04.2019

Ciabatta je italský bílý chléb, který se připravuje z hladké mouky, droždí a olivového oleje. Existuje řada obměn a variací. Například se zelenýma olivama. Olivy jsou skvělé pro naše zdraví, snižují špatný cholesterol, chrání před vysokým krevním tlakem, podporuji cirkulaci krve v cévách a mají protizánětlivé účinky. Zelené olivy, na rozdíl od černých, se sklízí nedozrálé a pak se speciálně upravují. Bez ohledu na to, které olivy použijete, dokáží naši stravu obohatit stejně jako kvalitní olivový olej. 

Ingredience

Na kvásek

  • 300ml vlažné vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g

Na těsto

  • 400g špaldové jemně mleté mouky
  • lžička soli
  • 3lžíce olivového oleje

Na dochucení

  • zelené olivy

Mouka špaldová jemně mletá na zpracovaní těsta

Postup

1.

Ve vlažné vodě rozmíchám sušené droždí a nechám vzejít kvásek. Mouku a sůl promíchám a přidám kvásek. Těsto ručně zpracuji. Bude trochu lepivé, tak se nelekejte. Do čisté mísy naliji 1 a půl lžíce olivového oleje. Mísu vymažu olivovým olejem a vložím do ní těsto. Nechám odpočívat asi tak hodinu. 

 

2.

O hodinu později vyndám těsto z tepla. Na povrch těsta naliji zbytek oleje a přeložím. Nechám opět odpočívat klidně i hodinu. Po nakynutí těsto vyklopím na hodně pomoučený vál. Těsto na válu natáhnu, pozor ať se vám tam nedostane mouka. Na těsto dám olivy, přeložím a teď začnu tvarovat ciabattky. Každou hodně pomoučím z obou stran a dám na plech vyložený pečícím papírem. 

3.

Když mám ciabattky na plechu, nastavím si troubu na 250 stupňů. Než se trouba nahřeje, ciabattky ještě trochu nakynou. Peču ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut. Po upečení musí byt ciabattka dutá, když na ni poklepete.