Slaný karamel

31.01.2018

Karamel zná asi každý z nás od dětství. Pokud do karamelu přidáme i trochu soli, zdůrazní to jeho chuť a lehce zmírní sladkost a tím vytvoří dokonalý zážitek. I když jakýkoliv cukr vždy bude hlavně cukrem, na výrobu této dobroty při použití kvalitnejších a zdravějších surovin můžete vykouzlit dobrotu, která v měnším množství určitě neublíži.

Ingredience

Na slaný karamel

  • 50ml vody
  • 100g přírodní třtinový cukr z Mauritiusu
  • 40g přepuštěného másla Ghí
  • 75ml ovesné smetany
  • mořská sůl

Postup

1.
V kastrůlku nechám na mírnem ohni projít varem vodu s cukrem. Cukr se s vodou krásně propojí a probubláva. Nechám tak 10-15min, u klasického cukru poznáte, že je hotový, když zhnědně, tady bohužel ne, proto je lepší hlídat. Když se v kastrůlků začně dělat tužší hmota přimíchám přepuštěné máslo a nakonec ovesnou smetanu. Vše nechám hezky spojit a nakonec přidám mořskou sůl.

2.
Slaný karamel skladuji v skleničce o velikosti 200ml. Používam do krému, na ozdobu do dortů a zákusků. Určitě potěší i jako jedlý dárek.