Skořicoví motýli

24.03.2019

Skořice pravá nebo také i cejlonská je nejkvalitnější odrůda skořice. Cejlonská skořice je ve světe hodně ceněná, má velmi jemnou a sladkou chuť s bohatou vůní. Značný rozdíl oproti skořici, která je u nás k dostání v obchodech,je i po stránce zdravotní, jelikož běžná skořice obsahuje značné množství kumarinu, který zatěžuje játra a ledviny. Cejlonská skořice má protizánětlivé vlastnosti, reguluje chuť k jídlu, podporuje trávení, zlepšuje náladu. V kuchyni ji můžete použít do různých sladkostí a v domácích kynutých koláčcích nemá chybu.  

Ingredience

Na kvásek

  • 350ml vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g
  • 1 lžička třtinového cukru

Na těsto

  • 500g špaldové hladké jemně mleté mouky
  • 200ml dezodorizovaného slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce třtinového cukru

Na náplň

  • 1 lžíce cejlonské skořice
  • 70g třtinového cukru 
  • přepuštěné máslo ghí

Na potření

  • 1 vajíčko

mouka na zpracování těsta špaldová jemně mletá

přepuštěné máslo ghí na potření po upečení

Postup


1.

Vlažnou vodu smíchám s třtinovým cukrem a sušením droždí. Nechám vzejít kvásek. Mezi tím si smíchám ve větší misce mouku, cukr a sůl. Přidám kvásek a olej. Těsto ručně zpracuji a nechám v teple asi hodinu odpočinout.

2.

Nakynuté těsto si přendám na moukou posypaný vál. Z těsta odeberu kousek, z kterého vyválím placku asi o velikosti 12 centimetrů. Celou dobu podsypávám dle potřeby moukou. Každou placku potřu přepuštěným roztátým máslem ghí a pak posypu skořicovou náplní. Náplň jsem udělala jen se skořice a cukru, který jsem jemně pomlela na prášek. 

3.

Každou placku sroluji. Konce placky založím z obou stran a pomocí nůžek přestřihnu každou založenou stranu do půlky. Položím na plech, kde vytvaruji z těsta motýly a nechám ještě chvíli podkynout. Vyhřeji si troubu na 175 stupňů. Před pečením potřu motýly vajíčkem. Peču dozlatova cca 20minut. Po upečení potřu přepuštěným máslem ghí.