Red velvet

18.11.2018

Červená řepa je kořenová zelenina bohatá na kyselinu listovou, draslík a vitamín C. Spousta z nás na ni nerada vzpomíná, jelikož se ve velkém objevovala ve školních jídelnách. Jenže pokud jí dáte opět šanci, určitě neuděláte špatně, jelikož konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Obsahuje velké množství vápníku, hořčíku, železa, zinku a hodně přírodního cukru, na to si musí dát pozor hlavně diabetici. 

Ingredience

Na těsto

  • 200g pyré z červené řepy
  • 200g pomletých ovesných vloček 
  • 125ml mandlového mléka
  • 50ml dezodorizovaného slunečnicového oleje 
  • 50ml agáve sirupu
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
  • 1lžíce kypřicího prášku bez fosfátu
  • 50g hořké vysokoprocentní čokolády

Na polevu

  • 100g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 2 lžíce mandlového másla

Postup

1.

Hořkou vysokoprocentní čokoládu nechám rozpustit. Pomleté ovesné vločky smíchám s kypřícím práškem, pak přidám pyré, mléko, olej, sirup a kakao.Nakonec pomalu vmíchám do těsta i rozpuštěnou čokoládu. Těsto vliji do dortové vymazané formy a peču 40 minut na 160 stupňů. Po upečení nechám vychladit. 

2.

Vychlazený dortík poliji polevou. Tu sem si připravila tak, že jsem nejdřív rozpustila hořkou čokoládu, do které jsem pomalu vmíchala mandlové máslo. Pak jsem dortík nechala odležet v lednici. Čím déle, tím lépe, hezky se rozleží a chutná báječně.