Quiche s chřestem

15.06.2017

Sezóna chřestu je poměrně krátka a jelikož nám za chvíli končí, užívam si jej v kuchyni plnými doušky. Čerstvý chřest se pozná podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na náš organismus. Obsahuje poměrně velké množství vlákniny a má nízky obsah cukru. Má pozitivní vliv na funkci orgánů, brání zadržovaní vody v těle a působí jako afrodisiakum. Nejlepší způsob přípravy zeleniny je blanšírování. Chřest v tomto případě zachová chuť, strukturu a svoji barvu.

Ingredience

Na těsto

  • 150g jemně mleté špaldové mouky
  • 100g ghí
  • 30ml vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 3 vajíčka
  • 50g ovčího sýru kaškával
  • 50g ovčího sýru pecorino
  • zelený chřest
  • 1 lžička soli
  • čerstvě pomleté koření, množství dle chuti

Postup

1.
Nejprve si připravím těsto. Z lednice zchlazené ghí nákrájané na kousky prsty zpracuji s moukou, solí a 15ml vody. Zbytek vody do těsta přilívam dle potřeby. Když ze surovin zpracuji těsto, dám ho na 1/2 hodiny do lednice odpočinout.

2.
Mezi tím si připravím chřest. Omyju a odříznu konce stonků chřestu. V hrnci nechám vodu projít varem, posolím a pak chřest vložím do vroucí vody na 3 minuty. Po třech minutách chřest přeložím z hrnce do nádoby s ledovou vodou. Chladím stejně dlouhou dobu. Po třech minutách v ledu nechám chřest odkapat na papírové utěrce.

3.
Těsto z lednice rozválím do tvaru kruhu. Vložím do vymazané formy na koláč o průmeru 18 cm. Dno nezapomeňte propíchat vidličkou. Pokud chcete mít jistotu, že se vám těsto nenafoukne, vložte na těsto další menší pečíčí formu. Pečeme ve vyhráte troubě na 175 stupňů 10 min. Během pečení si připravím náplň.

4.
Vajíčka promícham vidličkou v hrníčku. Pak přeliju do větší nádoby, přidám nahrubo nakrájané sýry, sůl a koření. Náplň vliju na těsto. Pak přídám blanšírovaný chřest. Peču dalších 45 min. Po upečení nechám vychladit.