Punčový dort

22.06.2017

Maliny se v minulosti používaly jako lék, nebo povzbuzující prostředek. Není divu, vysoký obsah C posiluje imunitu, pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Obsažené barvivo v malinách patří mezi nejsilnější antioxidanty. Čím sytější a tmavší barvu maliny mají, tím je koncentrace tohoto barviva vyšší. Maliny můžeme použít jak do sirupů, zmrzlin, ovocných a letních dezertů a také poslouží jako přírodní barvivo.

Ingredience

Na těsto

  • 120g jemně mleté špaldové mouky
  • 5 vajíček
  • 5 lžic vlažné vody
  • 80g přírodního třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečení bez fosfátu
  • špetka soli

Na sirup

  • 250g malin
  • 100ml vody
  • 3 lžíce přírodního třtinového cukru
  • 100ml domáci višňovice


Na polevu

  • 20g přírodního třtinového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy

višňová marmeláda

Postup

1.
Nejprve ušlehám žloutky s cukrem a vodou do nadýchané pěny. Pak ušlehám bílky se špetkou soli do tuha.  Mouku promícham s kypřícim práškem bez fosfátu. Nakonec vše hezky pomalu spojím. Těsto vliju do vymazané formy o velikosti 19 cm a peču v předem vyhřáte troubě 35 min na 180 stupnů. Ja vždy dělám kontrolu těsta špejlí, jelikož doba pečení se může měnit dle trouby.

2.
Mezitím si připravím sirup. Maliny, cukr a vodu nechám projit varem. Když směs vychladne, rozmixuji a přepasíruji. Přepasírováním vznikně čistý malinový sirup. Do sirupu pak vliju domáci višňovici.

3.
Upečený a vychlazený korpus rozdělím na tři části. Prostřední část namočím do sirupu z obou dvou stran. Spodní i horní část korpusu namažu višňovou marmeládou a vše pak hezky spojím v celek a namažu polevou a nechám přes noc v lednici.

4.
Poleva je z teplé vody, cukru, a citronové štávy. Ale není nutností, ja spíš chtěla dosáhnout polevy ala klasický punčový dort, ale na to by to chtělo víc cukru a to mně osobně přijde už zbytečne přeslazené.