Přepuštěné máslo - ghí

23.05.2017

Přepuštěné máslo nebo i také ghí znali již naše babičky. Dnes se hodně objevuje v regálech obchodů nabizejícich zdravé potraviny za docela nemalé peníze. I mně chvíli trvalo, než jsem si uvědomila, že udělat doma přepuštené máslo není vůbec žádna věda.

A co vlastně přepuštěné máslo je a čím je tak výjímečné? Ghí je přečištěné máslo a i když se připravuje z másla, má zcela jiné vlastnosti. Ghí je přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodný i pro ty, kteří mají problémy s intoleranci mléčné laktózy.

Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Přepuštěné máslo ghí můžete používat na vaření, dušení, smažení či pečení, vyniká jemnou nasládlou oříškovou chutí a vůní. Také oproti máslu nezvyšuje hladinu cholesterolu, jelikož pri čistění docházi k změne složení a zvyšuje se i jeho trvanlivost.

Ingredience

Na ghí

  • máslo, ja používam máslo od farmářů

Postup

1.
Přepuštěné máslo připravuji pomalým převařovaním másla. Přečištěním odstraním vodu a další příměsi, zbyde čistý a průhledný žlutý tuk. 

2.
Máslo dám do kastrůlku a pomalu na středním plameni rozpustím. Když se máslo začne vařit a bublat, stáhnu žár na minimum a nechám jen lehce probublávat. Na povrchu se začne vytvářet pěna, na dně sražená bílkovina. Lžičkou pomalu, tahem odstraňuji pěnu z povchu. To, že je máslo hotové poznám podle zlaté barvy másla a také, že přestane být slyšet pukavý zvuk. Na dně hrnce vam zůstane ješte trochu bílkoviny.

3.
Přepuštené máslo nechám trochu vychladnout a pak přes cedník vyložený plátýnkem přeliju do sklenic. Nechám vychladit. Skladuji v uzavřené nádobě v chladu.

4.
Máslo bude mít takovou jemnou oříškovou vůni a chuť. Pozor, nesmí se přepálit do hnědé barvy, tehdy je oříšková chut výraznejší a to je špatně. V mé kuchyni se stalo ghí nenahraditelnout součásti, používam ho hodně do pečení, vaření ale i jen tak do těstovin.