Perník

30.11.2018

Perníkové koření je koření, které nezbytně patří k Vánocům. Jenže nejen na Vánoce nám může perníkovým kořením provonět domácnost. Takový perník si můžete udělat jakýkoliv den v roce. Krom toho že nezbytně patří k vánocům obsahuje tři důležité složky, a to badyán, skořici a hřebíček. Badyán posiluje celkově organismus. Uklidňuje žaludek, podporuje spánek, zmírňuje nadýmaní, zácpu a kašel. Skořice má antioxidační účinky s příznivým vlivem na léčbu cukrovky a demence, snižuje krevní tlak a zmírňuje krvácení z nosu i při menstruaci. A hřebíček? Ten se hodně využívá proti bolestem zubů. 

Ingredience

Na těsto

  • 400g celozrnné špaldové mouky
  • 150g třtinového cukru
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 100g ghí
  • 2 vajíčka
  • 1/2 litru mandlového mléka

Na potření 

  • 1 sklenice domácí marmelády

Na polevu

  • 150g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 50g kakaového másla

Na vymazání

  • přepuštěné máslo ghí

Postup

1.

Přepuštěné máslo ghí pomalu na ohni rozpustím. Mouku promíchám s kypřícím práškem a přidám zbytek surovin. Nakonec přidám vychlazené rozpuštěné máslo. Mixérem trochu promixuji. Těsto vliji na vymazaný plech a peču 30 minut na 175 stuňů.  

2. 

Po upečení ihned potřu domácí marmeládou a nechám vychladit. Vychlazené poliji čokoládovou polevou a nechám ztuhnout.