Ovocný koláč s posypkou

12.05.2017

Špaldová mouka je jednou z nejstarších obilnin. Na rozdíl od klasické mouky se špaldová zpracovává celá a díky tomu obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínu B, je zdrojem rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů. I když obsahuje lepek, bývá alergiky dobře snášena. Pro obsah lepku je vhodná pro pečení, výrobky se nedrolí a na rozdíl od jiných mouk nám může v kuchyni zcela nahradit bílou mouku.

Ingredience

Na těsto

  • 120g špaldové jemně mleté mouky
  • 70g přírodní cukr třtinový
  • 1 vajíčko
  • 1 ovčí jogurt
  • 1 lžíce kypřicího prášku bez fosfátu
  • špetka soli
  • ovoce dle chuti, mám vyzkoušené meruňky, švestky, hrušky, směs rybízu, malin a ostružin . . .

Na posypku

  • 50g jáhlových vloček
  • 50g ghí
  • 20g třtinový cukr

Na vymazání

  • trochu Ghí

Postup

1.
Všechny ingredience mimo ovoce v misce smíchám vařečkou. Těsto má hutnejší konzistenci. Pak vliju do vymazané formy o průměru 27cm a rukou hezky natlačím do formy. Ovoce rovnoměrně rozložím na těsto a připravím si posypku.

2.
Ingredience na posypku smícham a v rukách hezky spojím na drolivou hmotu. Pak s ní posypu celý koláč a dám péct.


3.
Peču ve vyhřáte troubě na 175 stupňů 35 min. Po upečení nechte koláč hezky vychladnout. Dle chuti a sezóny zkouším různé druhy ovoce a výsledek nikdy nezklamal.

4.
Někdy je docela problém sehnat špaldovou jemně mletou mouku, tak klidně použijtě i špaldovou celozrnnou. Barva těsta se liší od použité mouky ale na chuti se nic nemění.