Ovocný crumble

23.08.2018

Crumble je úžasný letní dezert mnoha chutí a vůní, plný ovoce. Crumble nebo také drobenkový koláč je úžasný i díky variabilitě měnit ovoce dle sezóny. Kromě ovoce můžete přidávat do drobenky ořechy dle chuti a libosti, a aby to nebylo málo, je úžasný jak k snídaní s bílým jogurtem, nebo také ke kafíčku s rostlinnou zmrzlinou nebo kokosovou šlehačkou. 

Ingredience

Na základ 

  • 1,5 kg ovoce dle chuti (broskve, ryngle, švestky,ostružiny, rybíz) 
  • mam vyzkoušené višně, angrešt, černý rybíz, jostu, meruňky, rebarboru

Na drobenku 

  • 100g jemně mletých ovesných vloček
  • 100g přepuštěného másla ghí
  • 50 g třtinového cukru
  • hrst vlašských ořechů, může i nemusí být 

Postup

1.

Umyté a očištěné ovoce vložíme do skleněné nádoby na pečení a promícháme. Pokud máte moc kyselé ovoce, můžete osladit třtinovým cukrem. Abyste ovoce ale nemuseli sladit, je lepší ho správně nakombinovat, krásně se k sobě hodí např. broskve a rybíz. V druhé misce si připravím drobenku.

2.

Připravenou drobenkou přikryji ovoce. Crumble peču na 180 stupňů, dokud nezíská drobenka nazlátlou barvu, cca 50min až hodinu. Crumble je výborný  teplý, ale chutná dobře i studený. Já osobně ho doporučuji s bílým jogurtem, s rostlinnou zmrzlinou nebo kokosovou šlehačkou.