Ovocné rýžové knedlíky

25.06.2018

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je vhodná pro lidi s žaludeční, žlučníkovou nebo pooperační dietou. Při vaření vytváří šlem, ten prospívá při zažívacích a střevních potížích. Rýže neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. 

Ingredience

Na těsto

  • 200g mléčné rýže
  • 500ml vody
  • 50g ovesného sušeného nápoje
  • 20g lecitínu
  • 100g rýžové mouky 

Na naplnění

  • ovoce dle chuti (meruňky, švestky . . . )
  • třtinový cukr (nemusí být)

Na posypání 

  • mletý mák
  • mletý třtinový cukr
  • přepuštěné máslo ghí

Na tvoření knedlíku ještě 50g rýžové mouky

Postup

1.

Mléčnou rýži propláchnu a dám vařit s vodou do měkka. Když je rýže měkká, přidám ovesný sušený nápoj a nechám chvíli pod pokličkou úplně dojít. Pak přidám lecitín, promíchám a ještě za tepla můžu mixovat na jemnou kaši. Když je kaše krásně dohladka nechám vychladnout a pak přidám rýžovou mouku. 

2.

Když je těsto vychlazené, umyji si ovoce a vypeckuji. Pokud máte moc kyselé ovoce, můžete ho trochu osladit a to tak, že na místo pecky nasypete trošku třtinového cukru, závisí to jen na vás. Z těsta tvořím knedlíky a na tvarování a práci s těstem použiji ještě rýžovou mouku. 

3.

Z daného množství jsem udělala sedm knedlíků, počet závisí na velikosti a druhu ovoce. Knedlíky vařím ve vařící slané vodě 10 minut. Podávám posypané s mákem smícháným s třtinovým cukrem a poliji přepuštěným máslem.