Ovocná bublanina

05.10.2018

Bublanina, třená buchta plná sezónního ovoce, a když do ní místo klasického kypřícího prášku použijete ten bez fosfátu, nic se nestane, právě naopak. Ve složení tohoto kypřícího prášku nenajdete fosfáty a ani lepek. Kyselou složku nahrazuje vinný kámen a škrob je kukuřičný nebo bramborový. A proč jím nahradit klasiku? Možná i proto že v těle příliš mnoho fosfátů způsobuje nerovnováhu vápníku a fosforu, což může mít za následek různá onemocnění. 

Ingredience

Na těsto

  • 250g celozrnné mouky 
  • 2 vajíčka
  • 200ml vody
  • 100ml slunečnicového oleje na pečení 
  • 100g třtinového cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů

Na náplň

  • ovoce dle chuti (meruňky, švestky . . . )

Na vymazání

  • trochu Ghí másla
  • celozrnnou mouku

Na posypání

  • sušený ovesný nápoj

Postup

1.

Celá vajíčka vyšlehám s třtinovým cukrem. Pak přidám olej a vodu. Mouku promíchám s kypřicím práškem bez fosfátu. Nakonec vše spojím v těsto a naliji na vymazaný a moukou posypaný plech. Na těsto pak pokládám vypeckované ovoce dle chuti a sezóny.

2.

Bublaninu peču na 175 stupňů 40 minut. Těsto kontroluji špejlí. Vychlazenou bublaninu posypu sušeným ovesným nápojem.