Ořechové košíčky

11.12.2018

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a přirozeně zvyšuje odolnost proti únavě. Ve velkém pomáhá při potížích spojených s poruchou nervové soustavy, depresemi, stresem, nevolností a nervozitou. Svým antioxidačním působením zastavují stárnutí a aterosklerózu. Pšeniční klíčky jsou vhodné do kaší, smoothie, jogurtů, pomazánek, polévek, salátů nebo je klidně můžete použít do krému nebo hmot cukroví.

Ingredience

Na těsto

  • 150g  špaldové mouky jemně mleté
  • 50g třtinového cukru
  • 100g margarín Alsan bio
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Na krém

  • 150g másla z vlašských ořechů
  • 100g pšeničných klíčků
  • 200ml domácí višňovice (nebo rum)

Na polevu

  • 150g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 50g kakaového máslo

Na ozdobení

  • matcha prášek nebo dle libosti oříšky . . .

Budeme ještě potřebovat

  • domácí marmeládu
  • mouku na vysypání formiček, jemně mletou špaldovou

Postup

1.

Z mouky, cukru, špetky soli, margarínu a žloutku zpracuji hladké těsto. Zabalím ho a dám ztuhnout do lednice. Mezi tím si připravím košíčky, které vysypu moukou. Košíčky vysypané moukou pak naplním těstem. Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Nechám vychladit a pak vyklepu z formiček.

2.

Vychlazené košíčky natřeme domácí marmeládou. Z ořechového másla, klíčků a višňovice zpracuji krém,  kterým ozdobím košíčky.

3.

Ozdobené košíčky namáčím v čokoládové polevě a nechám vychladit. Vychlazené posypu matcha práškem. Pokud chcete zdobit oříšky nebo sušeným ovocem, přidejte ihned po namočení v polevě, ať to ztuhne najednou.