Čokoládový  salám

07.12.2017

Mám ráda nepečené zákusky a cukroví, jenže u některých druhů to bez vajíčka v syrovém stavu nejde. Co dělat, když se vajíčkám v syrovém stavu z určitých důvodu vyhýbáme? Já osobně doporučuji lecitin. Má nejen úžasnou pojivou schopnost, ale také díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu bojovat s cholesterolem, snižuje krevní tlak, je skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám. A pro studenty tu mám taky jednu osobní zkušenost s lecitínem, který pomáha zvyšovať koncentraci a učení s ním je mnohem snadnější.

Ingredience

Na těsto

  • 100g namletých vlašských ořechů
  • 100g hořká vysokoprocentní čokoláda
  • 20g lecitínu
  • 50g rýžového sirupu
  • 20g jáhlových pukanců
  • kůra z pomeranče

Na obalení

  • mleté vlašské ořechy

Postup

1.
Pokud máte lecitín v granulach tak ho najemno rozmixujte. Pokud v prášku, nemusíte a smíchejte s mletými ořechy.

2.
Do kastrůlku s dvojitým dnem dáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu vliju k ořechům a lecitínu. Přidám rýžový sirup a nakrájanou kůru z pomeranče a vše dobře promícham.

3.
Pak do čokoládové směsi přimícham jáhlové pukance. Pokud vysloveně neholdujete jáhlovým pukancům, můžete použit měkčí sušené ovoce nebo plátky mandlí.

4.
Pak pomocí fólie vytvaruji salám a dám ho na chvíli do ledničky. Salám pro hezčí efekt obalím v mletých vlašských ořechách a krájím na kolečka.