Mrkvový dort 

05.11.2017

Mandle obsahují hodně vápniku, fosforu a horčíku. Patří také k ořechům s nejvyšším obsahem antioxidantů. Jsou dobře stravitelné a jako jediné ořechy jsou zásadotvorné. Pro organismus, který je překyselený vlivem nezdravé stravy, jsou mandle vhodnou variantou například i v pečení, kde je můžeme nahradit za mouku.

Ingredience

Na těsto

  • 3 vajíčka
  • 100g třtinového cukru
  • 300g pomletých mandlí
  • 150g nastrouhané mrkve
  • 1 lžíce kypřicího prášku bez fosfátu

Na náplň

  • 1 plechovka kokosového mléka 400ml
  • 1ks mascarpone

Na polevu -  slaný karamel

  • 100ml vody
  • 100g třtinového cukru
  • 40g přepuštěného másla Ghí
  • 100ml ovesné smetany
  • mořská sůl

Na ozdobu

  • mandle

Postup

1.
Celé vajíčka vyšlehám s cukrem do pěny. Šlehala jsem tak cca 5min. Pomleté mandle promícham s kypřícím práškem bez fosfátu. Pak k vyšlehané pěňě pomalu zamíchávám pomleté mandle a nakonec i nastrouhanou mrkvev.

2.
Směs naliju do vymazané dortové formy o velikosti 19 cm a peču 40min na 175 stupňů. Po upečení necham korpus vychladit. Pak přepůlím na dvě části a připravím si krém.

3.
Kokosové mléko nechám předem přes noc v lednici. Tuhou část vyberu a vyšlehám v šlehačku. Pak přidám mascarpone a spojím v krém. Těsto natřu krémem, spojím a poliju slaným karamelem a posypu mandličkami opraženými nasucho. Nechám odpočinout v lednici.

4.
Slaný karamel trochu jinak si připravím tak, že do vody dám třtinový cukr a nechám na mírnem ohni vařit. Pomalu nechám probublávat cca 15-20min. Když se v kastrůlků začně dělat tuhší hmota přimíchám přepuštěné máslo a nakonec ovesnou smetanu. Vše nechám hezky spojit a nakonec přidám mořskou sůl. Pokud byste chtěli tužší konzistenci, doporučuji dát do kastrůlku míň vody.