Mandlový salám

18.12.2018

Mandle obsahují hodně vitamínu E, který funguje jako antioxidant. I díky tomu jsou mandle nejen dobré pro zdraví, ale i dlouho vydrží, jelikož vitamín E zabraňuje žluknutí tuků. Loupané mandle jsou výborně stravitelné a pokud jsou se slupkou, i výživově hodnotnější. Obsahují hodně minerálu a hořčíku. Mandle patří k ořechům, které člověk konzumuje odedávna a cestu si do Evropy našly i s marcipánem, který se z mandlí dělá. 

Ingredience

Na bílé těsto

  • 100g mletých mandlí
  • 50g ovesného sušeného nápoje
  • 50ml javorového sirupu

Na tmavé těsto

  • 100g mletých mandlí
  • 50g ovesného sušeného nápoje
  • 50ml javorového sirupu
  • 2 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů


30g mletých mandlí, které budete potřebovat při tvoření salámu

Postup

1.

Nejprve si vytvořím těsta. Každé těsto zvlášť. Dám na chvíli do lednice, bude se s těstem líp pracovat. Pak z každého těsta vytvořím tenčí salám. Oba dva salámy propletu, sroluji a pak těsto protočím a opět vyválím. 

2.

Celou dobu dělám salám na mandlemi vysypaném válu. Když je salám hotový, ještě ho ve zbytku mletých mandlí obalím a dám na noc do lednice. V lednici ztuhne a hezky se krájí.