Mandlové mléko

26.01.2019

Výroba mléka bez obsahu laktózy je neskutečně snadná a navíc chutná vážně skvěle. Mandlové mléko je ze všech rostlinných mlék nejkrémovější a chuťově za mě nejlepší. Rostlinné mléka dnes hodně známa jako nemléka, obsahují dobře stravitelný výluh z ořechů a semínek, v němž krom bílkovin a tuků najdeme často i vápník a další minerální látky. 

Ingredience

Na mléko

  • 200g blanšírovaných mandlí
  • 750ml filtrované vody

Postup

1.

Mandle namočíme přes noc do skleněné mísy s vodou. Druhý den je scedíme, dáme do mixéru a zalijme filtrovanou vodou. Mixujeme dokud se nevytvoří jemná mléčná směs.  

2.

Pak mléčnou směs pomocí plátna scedíme. Plátno pěkně vymačkáme ručně. Takto hotové mléko přeliji do skleněných lahví a skladuji v lednici. Mléko vydrží v lednici i pět dnů, pokud ho dřív nespotřebujete.