Makový zákusek

16.06.2018

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek, má vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu, pyšní se vysokým obsahem vitaminu E a B. Zřejmě nenajdeme potravinu bohatší na vápník víc než mák. Tradičně se v kuchyni využívá mák modrý a u pečení jim lze krásně nahradit mouku, krásně se s ním dají upéct dorty nebo zákusky.

Ingredience

Na těsto

  • 100g mletého máku
  • 100g mletých lískových ořechů
  • 100g přepuštěného másla ghí
  • 4 vajíčka
  • 100g třtinového cukru

Na potření

  • domácí meruňková marmeláda

Na polevu

  • 100g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 20g kakaového másla

Postup

1.

50g třtinového cukru pomelu na prášek a vyšlehám s povoleným přepuštěným máslem. Pak přidám žloutky. Bílky vyšlehám se zbylým třtinovým cukrem. Obě  směsi pak zašlehám dohromady. Pak postupně přidám mák a mleté ořechy.  Troubu si vyhřeji na 175 stupňů. Makovou směs pak naliji do vymazaného plechu srnčí hřbet a peču 40minut.

2.

Když je zákusek upečený, vyklopím z formy a nechám vychladit. Vychlazené pak potřu domácí meruňkovou marmeládou klidně v hrubší vrstvě a dám do lednice. Pak zákusek poliji čokoládovou polevou a ozdobím dle chuti. Já ho  posypala plátky mandlí.