Linecké pečivo

15.12.2017

Tradiční linecké pečivo prostě na vánoční stůl patří. Dnes ho lze připravit i jinak než z klasické bíle mouky, cukru a másla. Ano, bude na první pohled jiné a i ta chuť nebude splňovat starou českou klasiku, jenže pokud jim nedáte šanci a nevyzkoušíte, můžete jen težko věděť, jestli by vás práve tahle varianta nezaujala.

Ingredience

Na těsto

  • 200g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
  • 150g rostlinný tuk ALSAN BIO
  • 50g třtinového cukru
  • 20g ovesného sušeného mléka
  • 1 žloutek

Na náplň

  • domáci marmeláda

Na ozdobu

  • čokoládová poleva nebo
  • ovesné sušené mléko

Postup

1.
Třtinový cukr si rozmixuji na jemný prášek. Všechny suroviny pak zpracuji v těsto a nechám odpočinout v lednici, klidně i cez noc, ale nutností to není.

2.
Pak si těsto vyválím a vykrajuji pomocí formiček tvary dle libosti. Ja jsem na linecké použila tvar menší kytičky.  Z těsta mne vyšlo cca 90kousku kytiček, z toho polovinu i s otvorem.

3.
Linecké pečivo peču ve vyhřáte troubě na 175stupňů tak cca 12min. Doba pečení se může měnit dle tloušťky cukroví.

4.
Pečivo pak slepuji marmeládou. Pokud máte možnost použít marmeládu výraznejší chuti, neváhejte. Zajímavý je rybíz, višeň nebo broskev. Po slepení můžete posypat ovesným sušeným mlékem nebo polít čokoládovou polevou.