Linecké pečivo

15.12.2017

Tradiční linecké pečivo prostě na vánoční stůl patří. Dnes ho lze připravit i jinak než z klasické bíle mouky, cukru a másla. Ano, bude na první pohled jiné a i ta chuť nebude splňovat starou českou klasiku, jenže pokud jim nedáte šanci a nevyzkoušíte, můžete jen težko věděť, jestli by vás práve tahle varianta nezaujala.

Ingredience

Na těsto

  • 200g špaldové  mouky jemně mleté
  • 150g rostlinný tuk ALSAN BIO
  • 50g třtinového cukru
  • 20g ovesného sušeného mléka
  • 1 žloutek

Na náplň

  • domácí marmeláda

Na ozdobu

  • ovesné sušené mléko

Budete ještě potřebovat

  • 50g špaldové mouky jemně mleté na práci s těstem 

Postup

1.
Třtinový cukr si rozmixuji na jemný prášek. Všechny suroviny pak zpracuji v těsto a nechám odpočinout v lednici, klidně i přes noc, ale nutností to není.

2.
Pak si těsto vyválím a vykrajuji pomocí formiček tvary dle libosti. Počet kusů se bude lišit dle velikosti formiček. Mne vyšlo cca 50 kusů.

3.
Linecké pečivo peču ve vyhřátí troubě na 175stupňů tak 10 až 12 minut. Doba pečení se může měnit dle tloušťky cukroví.

4.
Pečivo pak slepuji marmeládou. Pokud máte možnost použít marmeládu výraznější chuti, neváhejte. Zajímavý je rybíz, višeň nebo broskev. Po slepení jsem posypala ovesným sušeným nápojem.