Kynutý koláč s drobenkou

01.10.2018

Každý z nás má určitě zkušenost s živočišným mlékem. Jenže ne pro každého jsou vhodná, na vině může být alergie na bílkovinu, nesnášenlivost mléčného cukru, jinak řečeno laktózy nebo prostě jen mléko nechce z určitých důvodu pít. V dnešní době není problém, existuje velké množství mlék (nápojů) rostlinných, které nám plnohodnotně dokáži živočišní mléko nahradit. Pro tentokrát jsem do kynutého těsta na kvásek použila ovesný nápoj. Z hlediska složení má vysoký obsah vitamínu B a zinku a pomáhá při únavě. 

Ingredience

Na kvásek

  • 300 ml ovesného mléka
  • 2 lžíce medu
  • 1 kostka droždí

Na těsto

  • 450g špaldové celozrnné mouky
  • 2 žloutky
  • 100g povoleného přepuštěného másla Ghí
  • špetka soli

Na náplň

  • švestky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1lžička cejlonské skořice

Na drobenku

  • 100g přepuštěného másla Ghí
  • 100g jemně mletých ovesných vloček
  • 50g třtinového cukru

Na vymazání plechu

  • přepuštěné máslo Ghí
  • jemné ovesné vločky

Postup

1.

Ingredience na kvásek zlehka promícháme a necháme vzejít.  Ke kvásku pak přidáme zbylé suroviny a promícháme na těsto. Těsto bude trochu lepit, tak se toho nevylekejte. Necháme odpočívat v teple 30 minut. Pak těsto vliji na velký plech, který jsem vymazala přepuštěným máslem a vysypala ovesnýma vločkama, nechám ještě chvíli kynout. Mezitím  si připravím ovoce.

2.

Švestky si očistím, vypeckuji a nakrájím na měsíčky. Pak je promíchám s třtinovým cukrem a cejlonskou skořicí. V druhé misce si připravím ovesnou drobenku. Ovesné vločky, přepuštěné máslo a třtinový cukr v rukou mezi prsty zpracuji do drobenky

3

Na nakynuté těsto v plechu rovnoměrně rozložím ovoce a posypu celý koláč drobenkou. Peču ve vyhřátí troubě 35 minut na 180 stupňů.