Krtkův dort

06.08.2017

Taky máte kolem sebe spoustů přátel a známych, kterým to dnešní zdravé stravování vůbec nesedí? A co teprve zákusky bez cukru? To snad nemůže byt k jídlu? Bohužel, nebo bohudík,  budete překvapeny, že ono to chutná, jen to tomu okolí musíte servírovat hezky pomalu. Proto dnes jeden dortík, kde jsem po dlouhe době použila kravské mléko a to ve formě sýru mascarpone. Ano vím je tam hodně tuku, ten ve velkém množství zdraví prospěšný není, jenže zkuste zašlehat do mascarpone kokosovou šlehačku a zamiluje si vás celé vaše okolí, hlavně to, kterému tento dortík naservírujete ke káve.

Ingredience

Na těsto

  • 150g celozrnné špaldové mouky
  • 100g třtinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 70g řeckého ovčího jogurtu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 120ml vody
  • 60g ghí
  • 20g prášku z nepraženého kakaa

Na krém

  • 250g mascarpone
  • 400ml plechovka kokosového mléka
  • 2 banány

Postup

1.
V kastrůlu nechám projít na mírnem ohni varem vodu, přepuštěné máslo a raw kakao. Pak odložím bokem a nechám vychladit. Mouku, jedlou sodu, cukr, jogurt a vajičko smícham. Pak přidám vychlazenou směs a promícham.

2.
Dortovou formu o velikosti 19 cm vymažu máslem ghí a vysypu moukou. Peču ve vyhřáté troubě 40 min na 175 stupňů. Těsto kontroluji špejlí. Upečený a vychlazený korpus rozdělím na dvě části. Jednu část těsta si odložím a druhou hezky mezi prsty rozdrobím v drť. Tu pak použiji na obalení celého dortu.

3.

Mezitím si připravím krém. Plechovku kokosového mléka, kterou jsem cez noc nechala v lednici ztuhnout, otevřu a vyberu z ní jenom tu tuhou bílou část. Ručním mixérem vyšleham v šlehačku a pak zašleham i sýr mascarpone. Vznikně mi krásny tuhý krém.

4.
Korpus dortu namažu půlkou krému a obložím nařízlými banáný. Zbylou částí krému banány zakryju a tvaruji do půloblouku. Když mam půloblouk hotový, celý dort obalím v drťi, která mi vznikla z těsta. Dort dám do lednice ztuhnout. Nejlepší je když tam zůstane přes noc.