Kávový koláč

28.03.2018

Oves je stará obilnina s výjimečnou chutí, s vysokým obsahem kvalitního tuku, vitamínů a lehce rozpustné vlákniny. Je výbornou potravou pro diabetiky, má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Oves je dnes používán v různých podobách. Nejčastěji jako ovesné vločky, ovesná mouka, otruby a v neposlední řadě i jako mléko. Pokud trpíte alergií na kravské mléko a v kuchyni vám chybí, vyzkoušejte ho. 

Ingredience

Na těsto

  • 300g celozrnné jemně mleté mouky
  • 2 lžíce bio kakaa
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátu
  • 300ml ovesného mléka
  • 100ml olivového oleje
  • 200g medu
  • 150ml kávy

Postup

1.

Nejprve si smíchám zvlášť suché suroviny a to mouku, kypřící prášek a kakao. Pak smíchám tekuté suroviny, olivový olej, ovesné mléko, med a kávu. Nakonec všechno spolu promíchám v celek a dám péct na plech vyložený pečícím papírem o velikosti 25x30cm.

2.

Peču ve vyhřáté troubě na 180stupňu 25minut. Nechám vychladit a nakrájím na kostky. Můžu podávat posypané kakaem nebo kokosovou šlehačkou. Kávový koláč je krásně vláčný a výborný k snídani.