Kakaové věnce

07.04.2019

Nepražené kakaové boby jsou bez cukrů, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. Nejsou v nich žádné trans-tuky a ani cholesterol. Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby a mnohem zdravější než holanské kakao, které je ošetřené chemickým roztokem. Nepražené kakaové boby mají oříškovo hořkosladkou chuť a jestli prášek z nepražených kakaových bobů jednou ochutnáte, už s vámi v kuchyni navždy zůstane místo klasického kakaa.

Ingredience

Na kvásek

  • 350ml vody
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g
  • 1 lžička třtinového cukru

Na těsto

  • 500g špaldové hladké jemně mleté mouky
  • 200ml dezodorizovaného slunečnicového oleje
  • špetka mořské soli
  • 1 lžíce třtinového cukru

Na náplň

  • 2 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů
  • 70g třtinového cukru
  • přepuštěné máslo ghí

Na potření před pečením

  • 1 vajíčko

Sirup na potření po pečení

  • přepuštěné máslo ghí
  • javorový sirup

mouka na zpracování těsta špaldová jemně mletá

Postup

1.

Vlažnou vodu smíchám s třtinovým cukrem a sušeným droždím. Nechám vzejít kvásek. Mezitím si smíchám ve větší misce mouku, cukr a sůl. Přidám kvásek a olej. Těsto ručně zpracuji a nechám v teple asi hodinu odpočinout.


2.

Nakynuté těsto si přendám na moukou posypaný vál. Z těsta odeberu kousek, z kterého vyválím placku asi o velikosti 12 centimetrů. Celou dobu podsypávám dle potřeby moukou. Každou placku potřu přepuštěným roztátým máslem ghí a pak posypu kakaovou náplní. Náplň jsem udělala jen z kakaa a cukru, který jsem jemně pomlela na prášek. 

3.

Každou placku sroluji do tvaru palačinky. Palačinku přeříznu na dvě části, které pak zapletu do copu, který spojím do věnce. Položím na plech, kde vytvaruji a nechám ještě chvíli podkynout. Vyhřeji si troubu na 175 stupňů. Před pečením potřu motýly vajíčkem. Peču dozlatova cca 20minut. Po upečení potřu sirupem, který jsem udělala z přepuštěného rozpuštěného másla a javorového sirupu.