Jáhlový medovník

08.05.2017

Jáhly nebo loupané proso bylo důležitou součástí jídelníčků našich předků. Po delší době se dnes do našich kuchyní opět vrací a není se čemu divit. Jáhly jsou velmi chutné a výživné. Jelikož nemají vysoký obsah vlákniny, jsou snadno stravitelné, mírně zásadité a vhodné i pro celiaky. Jáhly jsou nejenom jednoduché na přípravu, ale hlavně univerzálně použitelné v kuchyni.

Ingredience

Na těsto

  • 300g jáhlových vloček
  • 70g vlašských mletých ořechů
  • 70g přírodního třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150ml ovesného mléka
  • 2 lžice medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka soli

Na krém

  • 100g jáhly
  • 100g kešu másla
  • 2 lžíce sušeného ovesného mléka
  • 2 lžíce přírodního třtinového cukru
  • voda

Na posypku

  • mleté vlašské ořechy

Postup

1.
V mixéru pomelu jáhlové vločky na mouku, pak přidám pomleté vlašské ořechy, perníkové koření a kypřící prášek bez fosfátu. Z bílku se špetkou soli vyšlehám tuhý sníh. Žloutky s cukrem a špetkou soli vyšlehám do pěny. Do pěny přidám ovesné mléko a med. Nakonec vše hezky pomalu spojím v těsto.

2.
Na plech natáhnu pečící papír a obkreslím dortovou formu. Na jeden pečící papír se vešli nakreslit dva kruhy o průmeru 17cm. Do každého kruhu pak rozetřu těsto v tenčí vrstvě. Na daný průměr mi vyšlo pět kusů plátů. Peču ve vyhřáte troubě na 175 stupňů 10min. Když to necháte vychladit, lépe se pláty oddělují od papíru. Vychlazené pláty plníme jáhlovým krémem. 


3.
Jáhly před vařením důkladně properu v teplé vodě. Propláchnutým jáhlám během vaření v kastrůlku vyměním aspoň jednou vodu, nesmí být kalná a taky je tím zbavím nahořklosti. Jáhly vařím s trojnásobným objemem vody. Když jsou jáhly uvařené, přidám sušené ovesné mléko a nechám chvíli pod pokličkou. Pak jáhly scedím (trochu vody si nechte bokem, kdyby byl krém moc tuhý můžete ji použít), osladím přírodním třtinovým cukrem a ořechovým kešu máslem. Ješte teplé tyčovým mixérem rozmixuji v hladký krém a nechám vychladit.

4.
Pláty postupně natíram jáhlovým krémem a sestavuji dort. Použiji jenom čtyři pláty. Když jsou pláty spojeny v celek, potřu celý dort krémem včetně boků a pak popráším posypkou. Posypku jsem si vytvořila z pátého plátu, který jsem najemno rozdrobila a přimíchala jsem namleté orěchy. Nechte přes noc odležet v lednici.