Hruškový závin

31.05.2017

Někdo dělá domácí závin z těsta taženého, někdo z lineckého, ale pořád vede těsto listové. Dá se sice za pár korun koupit už hotové chlazené, jenže tak dobré jako domáci určitě nebude. Recept na tento závin je jednoduchý a věřte, že celý den u toho taky nestrávíte. Nebojte se vyskoušet, samy budete mile překvapeny, že to jde i jinak.

Ingredience

Na těsto

  • 450g jemně mleté špaldové mouky
  • 200ml ghí v tekutém stavu
  • 200ml vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 6 hrušek
  • 2 jablka
  • 50g třtinového přírodního cukru
  • 50g vlašských mletých ořechů
  • 50g kukuričné strouhanky
  • 1 pytlík skořicového cukru

Postup

1.
Mouku, sůl, vodu a přepuštěné máslo v tekutém stavu smícham a ručne zpracuji v těsto. Pomoučím si vál a rozválim těsto pomocí válečku. Když bude hezky rozválené, přeložím ho na menší štverec. Opět rozválim a přeložím. Postup zopakuji asi tak pětkrát a pak dám těsto odpočinout na chvíli do lednice

2.
Hrušky a jablka očistím a nakrájím na menší kousky. K ovoci přidám cukr, ořechy, kukuřičnou strouhanku a skořicový cukr. Všechno hezky promíchám.

3.
Těsto z lednice si rozdelím na dva stejné díly a pořádně rozválím. Hruškovou náplň položím na střed a zavinu z jedné strany, pak tu jednu stranu natřu vajíčkem a přeložím na ni druhou stranu těsta. Vajíčko v tomto případě funguje jako lepidlo a krásne těsto spojí. Stejně postupuji i u druhéto těsta.

4.
Oba záviny vložím na plech vyložený pečícím papírem a potřu vrch závinu vajíčkem. Peču při 175 stupních 50 min. Po upečení necham vychladit.