Griláž

01.10.2017

Griláž je karamelová dobrota, kterému málokdo odolá. Pokud se nepletu, tak originál recept na karamel je plný zkaramelizovaného cukru a mléka salka. Jenže sladit se dám i jinak. Můj tip? - datle! Datle obsahují hodně přírodního cukru a sacharidů. Sacharidy v datlích se převažně skládají z glukózy a fruktózy. Datle mají posilující účinek a jsou užitečné při únavě nebo slabosti. Díky vysokému obsahu cukrů, vitaminů a minerálů prospívají sportovcům, těhotným a kojícím ženám.

Ingredience

Na těsto

  • 8ks dortových oplatek

Na náplň

  • 200g datlí
  • 130g kešu másla
  • voda

Na polevu

  • 50g kakaového másla
  • 50g vysokoprocentní hořké čokolády

Postup

1.
Nejdřív si datle zaliju půl litrem vody a v kastrůlku nechám lechce projít varem. Necham pod pokličkou dojít a když jsou vychlazené vyndám z kastrůlku jen datle a 50ml odvaru. Datle i 50ml odvaru ručním mixérem rozmixuji dohladka. Pak přidám kešu máslo a dle potřeby opět mixuji aby se hmota spojila.

2.
Na jeden plát použiji čtyri oplatky. Na oplatku dám cca3 lžíce náplně, rovnoměrně rozetřu a proložím další oplatkou. Hotový plát vložím do lednice a nechám chvíli ležet založen nečím tvrdším, aby se boky a rohy oplatek spojili. Když vidím, že plát hezky drží pohromadě, nakrájím na čtverce a namočím do čokoládové polevy. Tu udělám v kastrůlku s dvojitým dnem, aby se čokoláda i máslo hezky spojili.