Domácí granola

27.05.2017

Granolu nebo také zapékané müsli najdeme v regálech nejedneho obchodu. To, co se tváří, jako hodně zdravá snídaně, plná vlákniny, ovoce a ořechů je cukrem a tukem obalená směs vloček, která má podle mě do zdravé potraviny daleko. Ano, je pravda, že i ta domáci granola obsahuje nějaký ten cukr a tuk, jenže když si je připravíte doma, máte nejen přehled ohledně složení, ale hlavně víte, co jíte nejen vy, ale i vaše děti k snídani.

Ingredience

Na základ

  • 500g ovesných vloček s klíčky (můžete použít i více druhu vloček napr. jáhlové  . . . )
  • 100g vlašských jemně namletých ořechů
  • 50g mandlí
  • 50g lískových ořechů

Na sirup

  • 100g ghí
  • 100g javorového sirupu
  • 100g medu
  • 20g lněného oleje
  • 1 lžička vanilky

Postup

1.
Všechny ingredience na základ smícham ve větší misce a jdu dělat sirup. V kastrůlku rozehřeji přepuštené máslo, pak přídám sirup a med. Pozor, ať se to nevaří, jde jen o spojení techto tří surovin v celek. Pak přidám lněný olej a vanilku. Když je sirup hotový, naliju ho k suchým ingrediencím a pořádne promícham.

2.
Granolu rozložím na pečíčí papír. Z daného množštví jsem udělala dva plechy. Peču ve vyhřáte troubě na 175 stupňů 15-20minut. Ja to vždy hlídam a během pečení granolu několikrát promícham. Když mam jemnější vločky, granola je dřív upečená.

3.
To, že je granola upečená, poznám podle nazlátle barvy. Po upečení nechám vychladit. Skladuji ve sklenici s víkem. Jestli máte rádi sušené ovoce, můžete pak přidat dle chuti i libosti. I ořechy na základ si můžete různě nakombinovat. Mam vyzkoušené kešu, dýňová semínka i vlašské ořechy.