Čokoládová babka

09.03.2019

Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, který pozitivně působí na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Doporučují se při únavě a nechutenství, pomáhají bojovat se stařeckou demencí. Nejlíp stravitelné jsou po několikahodinovém namočení,nebo po opražení. 

Ingredience

Na kvásek

  • 100ml vlažného mandlového mléka 
  • 1 balení bio sušeného droždí 9g
  • 1 lžička třtinového cukru

Na těsto

  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 200g špaldové hladké jemně mleté mouky
  • 100g přepuštěného másla ghí
  • špetka soli
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky kardamomu

Na náplň

  • 100g kakaového másla
  • 50g třtinového cukru
  • 100g vysokoprocentní hořké čokolády
  • 100g lískových oříšků

Na sirup

  • 25 ml javorového sirupu
  • 25ml vody 

Postup

1.

Vlažné mandlové mléko smíchám s třtinovým cukrem a sušením droždí. Nechám vzejít kvásek. Přeliji do větší mísy a přidám rozpuštěné ghí pokojové teploty, vajíčko, sůl, kardamom a mouku. Těsto ručně několik minut musím hníst. Pak těsto nechám odpočívat v lednici přes noc. 


2.

Druhý den si připravím náplň. V kastrůlku s dvojitým dnem nechám roztát kakaové máslo s cukrem a pak přidám hořkou čokoládu, kardamom a lískové ořechy, které sem si předem nasekala a orestovala na suché pánvi. Náplň nechám chvílí vychladnout, aby nevytékala z těsta. 

3.

Na pomoučeném válu těsto vyválím a potřu náplní. Těsto sroluji do válečku. Celý váleček podélně rozříznu a zapletu do copu. Cop vložím do formy z varného skla, vyložené pečícím papírem a nechám na teplém místě ještě chvíli kynout. Peču ve vyhřáté troubě na 175 stupňů 40 minut. 


4.

Po upečení poliji babku sirupem z vody a javorového sirupu. Nechám pořádně vychladit, jinak se bude babka rozpadat.