Celozrnná bábovka

18.04.2017

Bábovky jsou v české kuchyni jakýmsi sladkým základem. Moučníky v našich národních kuchařkách by bez nich nemohly existovat. A nejen kuchařky, ale i české kuchyně nejednu neděli provoní jejich vůně.

Ingredience

Na těsto

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek špaldové jemně mleté mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje na pečení
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíce kypřícího prášku bez fosfátů
  • prášek z nepražených kakaových bobů

Na vymazání

  • trochu Ghí másla
  • celozrnnou mouku

Postup

1.
Celé vejce vyšlehám s cukrem, pak přidám vodu a olej. Mouku promíchám s kypřícím práškem a po té přidám tekuté ingredience. Část těsta dám do vymazané a vysypané formy. Do zbytku těsta nasypu raw kakaový prášek. Kakaové těsto vliju do formy a nožem jemně zabořím do těsta kolem dokola pro dvoubarevný efekt.

2.
Peču ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 45 min. Doba pečení závisí na kvalitě trouby. Pro kontrolu používám špejli. Když je špejle suchá bábovka je hotová, pokud ne, ještě nechám chvilku v troubě.

3.
Bábovku nechám zchladnout ve formě a pak ji vyklopím. Někdy posypu sušeným ovesným mlékem pro efekt, někdy to už nestihnu.

4.
Barva bábovky závisí od druhu použité mouky a třtinového cukru. Někdy použiji jenom 2hrnky celozrnné nebo 2hrnky špaldové mouky, jindy zase tmavý nebo světlý třtinový cukr. Zkoušela jsem více variant a pokaždé měla úspěch, bez ohledu na barvu.