Celozrnný osúch

09.08.2017

Při zpomínce na dětství nemůžu zapomenout, jak jsme jako malé děti ráno chodily do pekárny pro čerstvý chleba. Jenže teplý chleba nebylo to jediné, co jsme milovaly. Na Slovensku se této placce říka posúch. Jediny český výraz, co mi internet trochu pobral, byl osúch. Ať teda posúch nebo osúch, prostě pro mně úžasná placka z mouky a vařených brambor, výborný jako příloha nebo jen tak místo pečiva a samozřejmě opět v poupravené verzi.

Ingredience

Na těsto

  • 100g brambor
  • 500g celozrnné pšeničné jemné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička kmínu
  • 7g sušeného kvásku
  • 350ml vlažné vody

Na potření

  • 50ml olivového oleje
  • 10g česneku

Postup

1.
Nejdřív si uvařím brambory. Uvařené brambory vidličkou pomačkám. Pak přidám sůl, cukr, kmín, mouku, kvásek a 300ml vody. Zpracuji těsto, dle potřeby dolévam zbylých 50ml vody. Těsto nechám vykynout v teple, asi tak půl hodiny.

2.

Po vykynutí vliju těsto na olejem vymazaný plech. Těsto roztáhnu a nožem naříznu povrch těsta. nechám kynout ještě 20min. Mezi tím zapnu troubu a vyhřeju ji na 180 stupňu.  Peču 20-25mint.







3.
Česnek si přelisuji a smícham s olejem. Po upečení, ještě teplý posúch natřu směsí oleje a česneku. Osúch podávam jako přílohu k polévkam, k přívarkům nebo jen tak samotný místo pečiva. Výborně se hodí i při degustaci vína.