Bezlepkový Sacher dort

15.10.2017

Pokud nechcete zbytečně zatěžovat svůj organismus lepkem, nebo patřítě mezi celiaky, nebojte se vyzkoušet nekterou z bezlepkových mouk. I když ja osobně se přiznám, že jsem ji taky moc neveřila a dlouho mi trvalo, než sem po ní sáhla. Spíš jsem hodně preferovala variace mouk rýžová, jáhlová, pohanková, kukuričná, amaranthová . . ., jenže když jsem vyzkoušela tohle, tak mým experimentům na nějakou dobu bude konec. V dortu to vůbec nikdo nepoznal, žádna atypická vůně nebo chuť. Jediný rozdíl, na který musím upozorniť , je že mouka snese víc vody, takže pokud bude těsto hodně hutné, nebojte se přidat tekutinu.

Ingredience

Na těsto

  • 6 vajec
  • 150g třtinového cukru
  • 100ml olivového oleje
  • 170g bezlepkové mouky Jizerka
  • 50g prášku z nepražených kakaových bobů
  • 10g kypřicího prášku bez fosfátu

Na náplň

  • domáci meruňková marmeláda

Na polevu

  • 30g kakaového másla
  • 70g vysokoprocentní hořké čokolády

Postup

1.
Nejdřív si bílky vyšlehám do tuhého sněhu. Žloutky ušlehám s třtinovým cukrem do pěny. Mouku a přášek z nepražených kakaových bobů přeseji. Přidám kypříci prášek bez fosfátu a spojím s pěnou se žloutky. Za stáleho míchaní přidávám olej a nakonec přimícham sníh z bílku. Těsto bylo trochu hutnější, tak jsem bílky pomalu všlehala mixérem do těsta.

2.
Těsto jsem nalila do vymazané formy o velikosti 19cm a pekla na 175 stupňů 45minut. Dort kontroluji špejlí, těsto se nesmí na špejlí lepit. Vychlazený dort rozpůlim a namažu meruňkovou marmeládou. Marmeládou pomažu také celý korpus z vrchu i ze stran.

3.
Namazaný dort nechám cvhíli odležet a připravím si čokoládovou polevu. V kastrůlku s dvojitým dnem nechám propojit kakaové máslo a hořkou vysokoprocentní čokoládu. Polevu nechám chvíli vychladit a pak poliju celý dort. Nechám zchladit v lednici.

4.
Dort ozdobím kokosovou šlehačkou. Na šlehačku použiju tuhou část z kokosového mléka a vyšlehám ve vysokých otáčkach do šlehačky.