Pokud nechcete zbytečně zatěžovat svůj organismus lepkem, nebo patřítě mezi celiaky, nebojte se vyzkoušet nekterou z bezlepkových mouk. I když ja osobně se přiznám, že jsem ji taky moc neveřila a dlouho mi trvalo, než sem po ní sáhla. Spíš jsem hodně preferovala variace mouk rýžová, jáhlová, pohanková, kukuričná, amaranthová . . ., jenže když jsem vyzkoušela tohle, tak mým experimentům na nějakou dobu bude konec. V dortu to vůbec nikdo nepoznal, žádna atypická vůně nebo chuť. Jediný rozdíl, na který musím upozorniť , je že mouka snese víc vody, takže pokud bude těsto hodně hutné, nebojte se přidat tekutinu.
Bezlepkový Sacher dort
15.10.2017
Ingredience
Na těsto
- 6 vajec
- 150g třtinového cukru
- 100ml olivového oleje
- 170g bezlepkové mouky Jizerka
- 50g prášku z nepražených kakaových bobů
- 10g kypřicího prášku bez fosfátu
Na náplň
- domáci meruňková marmeláda
Na polevu
- 30g kakaového másla
- 70g vysokoprocentní hořké čokolády
Postup
1.
Nejdřív
si bílky vyšlehám do tuhého sněhu. Žloutky ušlehám s třtinovým cukrem do pěny. Mouku a přášek z nepražených kakaových bobů přeseji. Přidám kypříci prášek bez fosfátu a spojím s pěnou se žloutky. Za stáleho míchaní přidávám olej a nakonec přimícham sníh z bílku. Těsto bylo trochu hutnější, tak jsem bílky pomalu všlehala mixérem do těsta.
2.
Těsto jsem nalila do vymazané formy o velikosti 19cm a pekla na 175 stupňů 45minut. Dort kontroluji špejlí, těsto se nesmí na špejlí lepit. Vychlazený dort rozpůlim a namažu meruňkovou marmeládou. Marmeládou pomažu také celý korpus z vrchu i ze stran.
3.
Namazaný dort nechám cvhíli odležet a připravím si čokoládovou polevu. V kastrůlku s dvojitým dnem nechám propojit kakaové máslo a hořkou vysokoprocentní čokoládu. Polevu nechám chvíli vychladit a pak poliju celý dort. Nechám zchladit v lednici.
4.
Dort ozdobím kokosovou šlehačkou. Na šlehačku použiju tuhou část z kokosového mléka a vyšlehám ve vysokých otáčkach do šlehačky.