archiv receptů

Máte doma hodně ovoce a nevíte co sním? Něco do mrazáku na horší časy a ten zbytek? Co třeba do marmelády. A pokud se chcete vyhnout klasice, doporučuji sáhnout po citrusovém pektinu. Přírodní citrusový pektin lze použít do džemů nebo marmelád. Je vyráběn z citrusových plodů a získává se ze slupek. Pektin je také významný i pro naše zdraví....

Avokádo je ovoce bohaté na zdravé tuky, vlákninu a celou řadu vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství tuku, které je zdraví prospěšné, proto je dnes avokádo hodně zařazované do zdravých jídelníčků. Pomáhá snižovat hladinu cukru, obsahuje důležité antioxidanty a zdravé mononenasycené mastné kyseliny. Lze ho konzumovat různě upravené a kromě...

Crumble je úžasný letní dezert mnoha chutí a vůní, plný ovoce. Crumble nebo také drobenkový koláč je úžasný i díky variabilitě měnit ovoce dle sezóny. Kromě ovoce můžete přidávat do drobenky ořechy dle chuti a libosti, a aby to nebylo málo, je úžasný jak k snídaní s bílým jogurtem, nebo také ke kafíčku s rostlinnou zmrzlinou nebo kokosovou...

Jablka jsou sezónní zdravou vitamínovou pochoutkou. Jabloň je v českých zahradách nejen nejčastějším, ale také nejstarším pěstovaným stromem. I když při tepelné úpravě ztrácí až 70% cenného vitamínu C, pořád je to úžasné domácí ovoce, které můžete použít na milion způsobů a nikdy vás neomrzí.

Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. I když se jmenuje kakaové máslo, s tím tradičním nemá moc společného. Získává se z bobů kakaovníku, je to tuk krémové barvy a krásně voní. Je poměrně drahé, jenže čokoláda bez kakaového másla není ono. Kakaové máslo obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle, má pozitivní vliv na psychiku....

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je vhodná pro lidi s žaludeční, žlučníkovou nebo pooperační dietou. Při vaření vytváří šlem, ten prospívá při zažívacích a střevních potížích. Rýže neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek, má vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu, pyšní se vysokým obsahem vitaminu E a B. Zřejmě nenajdeme potravinu bohatší na vápník víc než mák. Tradičně se v kuchyni využívá mák modrý a u pečení jim lze krásně nahradit mouku, krásně se s ním dají upéct dorty nebo zákusky.

Kokosové mléko pomáhá posilovat imunitní systém. Na rozdíl od klasického kravského mléka má i antiseptické účinky, kdy potlačuje vznik zánětu a brání rozvoji virových onemocnění. Konzumaci kokosového mléka můžeme snížit svůj krevní tlak, pomáhá pročistit ledviny a močové cesty. Pití kokosového mléka vede ke snížení chutí na sladké. Neobsahuje lepek...

Sladíte rádi cukrem? Chcete ho nahradit? Nevíte čím? Na trhu se dnes můžeme setkat kromě různých sladidel a sirupů s hnědým třtinovým cukrem. Třtinový cukr můžeme považovat za plnohodnotnou náhradu cukru a mimo to obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Je považován za zdroj minerálních látek, který obsahují kromě sacharózy, glukózy i fruktózu....

Oves je stará obilnina s výjimečnou chutí, s vysokým obsahem kvalitního tuku, vitamínů a lehce rozpustné vlákniny. Je výbornou potravou pro diabetiky, má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Oves je dnes používán v různých podobách. Nejčastěji jako ovesné vločky, ovesná mouka,...

Nejnovější články na blogu

Přečtěte si, co je nového

Vanilka, bez ní si Vánoce prostě neumíme představit. Navíc vanilka pomáhá uklidňovat, používá se v aromaterapii při depresích, zlepšuje trávení a srovnává psychiku. Pravá vanilka je příjemně nasládlá a používá se do koláčů, zmrzlin nebo dezertů. U nás by jsme si bez ní nedokázali představit vánoční cukroví. Kromě vanilkových rohlíčků ji můžete...

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a přirozeně zvyšuje odolnost proti únavě. Ve velkém pomáhá při potížích spojených s poruchou nervové soustavy, depresemi, stresem, nevolností a nervozitou. Svým antioxidačním působením zastavují stárnutí a aterosklerózu. Pšeniční klíčky jsou vhodné do kaší, smoothie, jogurtů, pomazánek, polévek,...

Perník

30.11.2018

Perníkové koření je koření, které nezbytně patří k Vánocům. Jenže nejen na Vánoce nám může perníkovým kořením provonět domácnost. Takový perník si můžete udělat jakýkoliv den v roce. Krom toho že nezbytně patří k vánocům obsahuje tři důležité složky, a to badyán, skořici a hřebíček. Badyán posiluje celkově organismus. Uklidňuje žaludek, podporuje...