archiv receptů

Med je pro svou sladkou chuť oblíbenou pochoutkou, která se díky svým blahodárným účinkům řadí mezi přírodní bohatství. Med obsahuje velké množství minerálních látek jako je vápník, železo, hořčík, draslík, selen nebo zinek. Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy a i když může mít GI až okolo 80, je to pořád silné přírodní antibiotikum, ničí...

Ciabatta je italský bílý chléb, který se připravuje z hladké mouky, droždí a olivového oleje. Existuje řada obměn a variací. Například se zelenýma olivama. Olivy jsou skvělé pro naše zdraví, snižují špatný cholesterol, chrání před vysokým krevním tlakem, podporuji cirkulaci krve v cévách a mají protizánětlivé účinky. Zelené olivy, na rozdíl od...

Nepražené kakaové boby jsou bez cukrů, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. Nejsou v nich žádné trans-tuky a ani cholesterol. Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby a mnohem zdravější než holanské kakao, které je ošetřené chemickým roztokem. Nepražené kakaové boby mají oříškovo hořkosladkou chuť a jestli prášek z...

Kakaové máslo se získává z bobů kakaovníku, je to tuk krémové barvy a krásně voní. Je poměrně drahé, jenže čokoláda bez kakaového másla není to pravé. Kakaové máslo obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle, má pozitivní vliv na psychiku. Je přírodním zdrojem minerálních látek a obsahuje zdravé tuky. Kakaové máslo nejen výborně...

Skořice pravá nebo také i cejlonská je nejkvalitnější odrůda skořice. Cejlonská skořice je ve světe hodně ceněná, má velmi jemnou a sladkou chuť s bohatou vůní. Značný rozdíl oproti skořici, která je u nás k dostání v obchodech,je i po stránce zdravotní, jelikož běžná skořice obsahuje značné množství kumarinu, který zatěžuje játra a ledviny....

Dýňová semínka jsou bohatá na minerály, vynikají obsahem hořčíku, zinku a železa. Obsahuje látky, které jsou schopné působit proti zvětšení prostaty. Dokáže také tělo zbavit střevních parazitů, a i proto se v některých zemích používá jako antiparazitární prostředek. Krom toho se výborně hodí do domácího chlebíku.

Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, který pozitivně působí na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Doporučují se při únavě a nechutenství, pomáhají bojovat se stařeckou demencí. Nejlíp stravitelné jsou po několikahodinovém namočení,nebo po opražení.

Kmín je jedním z nejstarších koření světa, chuťově vyjímečné a zdravotně prospěšné koření. Kmín pomáhá zvyšovat chuť k jídlu, podporuje imunitu, pomáhá snižovat vysoký cholesterol a krevní tlak, odstraňuje nadbytečnou vodu z těla, má antiseptické účinky, dezinfikuje střeva, pomáhá při nadýmaní a v domácím chlebíku prostě jeho vůně a chuť nesmí...

Mandle obsahují hodně vitamínu E, který funguje jako antioxidant. I díky tomu jsou mandle nejen dobré pro zdraví, ale i dlouho vydrží, jelikož vitamín E zabraňuje žluknutí tuků. Mandle jsou ideální pro zdravou pleť, vlasy, zuby i kosti. Loupané mandle jsou výborně stravitelné a pokud jsou se slupkou, i výživově hodnotnější. Obsahují hodně minerálu...

Výroba mléka bez obsahu laktózy je neskutečně snadná a navíc chutná vážně skvěle. Mandlové mléko je ze všech rostlinných mlék nejkrémovější a chuťově za mě nejlepší. Rostlinné mléka dnes hodně známa jako nemléka, obsahují dobře stravitelný výluh z ořechů a semínek, v němž krom bílkovin a tuků najdeme často i vápník a další minerální látky.

Nejnovější články na blogu

Přečtěte si, co je nového

Med je pro svou sladkou chuť oblíbenou pochoutkou, která se díky svým blahodárným účinkům řadí mezi přírodní bohatství. Med obsahuje velké množství minerálních látek jako je vápník, železo, hořčík, draslík, selen nebo zinek. Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy a i když může mít GI až okolo 80, je to pořád silné přírodní antibiotikum, ničí...

Ciabatta je italský bílý chléb, který se připravuje z hladké mouky, droždí a olivového oleje. Existuje řada obměn a variací. Například se zelenýma olivama. Olivy jsou skvělé pro naše zdraví, snižují špatný cholesterol, chrání před vysokým krevním tlakem, podporuji cirkulaci krve v cévách a mají protizánětlivé účinky. Zelené olivy, na rozdíl od...

Nepražené kakaové boby jsou bez cukrů, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. Nejsou v nich žádné trans-tuky a ani cholesterol. Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby a mnohem zdravější než holanské kakao, které je ošetřené chemickým roztokem. Nepražené kakaové boby mají oříškovo hořkosladkou chuť a jestli prášek z...