archiv receptů

Bublanina, třená buchta plná sezónního ovoce, a když do ní místo klasického kypřícího prášku použijete ten bez fosfátu, nic se nestane, právě naopak. Ve složení tohoto kypřícího prášku nenajdete fosfáty a ani lepek. Kyselou složku nahrazuje vinný kámen a škrob je kukuřičný nebo bramborový. A proč jím nahradit klasiku? Možná i proto že v těle příliš...

Každý z nás má určitě zkušenost s živočišným mlékem. Jenže ne pro každého jsou vhodná, na vině může být alergie na bílkovinu, nesnášenlivost mléčného cukru, jinak řečeno laktózy nebo prostě jen mléko nechce z určitých důvodu pít. V dnešní době není problém, existuje velké množství mlék (nápojů) rostlinných, které nám plnohodnotně dokáži živočišní...

Pro lidi s intolerancí na laktózu je kokosové mléko takový menší zázrak. Mléko získané z dužiny kokosu pomáha posilovat imunitní systém. Na rozdíl od kravského mléka má i antiseptické účinky, kdy potlačuje vznik zánětu a brání rozvoji virových onemocnění. Můžeme ho koupit a nebo také vyrobit doma. Já osobně, pokud peču pro sebe, krémy dělám hlavně...

Máte doma hodně ovoce a nevíte co sním? Něco do mrazáku na horší časy a ten zbytek? Co třeba do marmelády. A pokud se chcete vyhnout klasice, doporučuji sáhnout po citrusovém pektinu. Přírodní citrusový pektin lze použít do džemů nebo marmelád. Je vyráběn z citrusových plodů a získává se ze slupek. Pektin je také významný i pro naše zdraví....

Avokádo je ovoce bohaté na zdravé tuky, vlákninu a celou řadu vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství tuku, které je zdraví prospěšné, proto je dnes avokádo hodně zařazované do zdravých jídelníčků. Pomáhá snižovat hladinu cukru, obsahuje důležité antioxidanty a zdravé mononenasycené mastné kyseliny. Lze ho konzumovat různě upravené a kromě...

Crumble je úžasný letní dezert mnoha chutí a vůní, plný ovoce. Crumble nebo také drobenkový koláč je úžasný i díky variabilitě měnit ovoce dle sezóny. Kromě ovoce můžete přidávat do drobenky ořechy dle chuti a libosti, a aby to nebylo málo, je úžasný jak k snídaní s bílým jogurtem, nebo také ke kafíčku s rostlinnou zmrzlinou nebo kokosovou...

Jablka jsou sezónní zdravou vitamínovou pochoutkou. Jabloň je v českých zahradách nejen nejčastějším, ale také nejstarším pěstovaným stromem. I když při tepelné úpravě ztrácí až 70% cenného vitamínu C, pořád je to úžasné domácí ovoce, které můžete použít na milion způsobů a nikdy vás neomrzí.

Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. I když se jmenuje kakaové máslo, s tím tradičním nemá moc společného. Získává se z bobů kakaovníku, je to tuk krémové barvy a krásně voní. Je poměrně drahé, jenže čokoláda bez kakaového másla není ono. Kakaové máslo obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle, má pozitivní vliv na psychiku....

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je vhodná pro lidi s žaludeční, žlučníkovou nebo pooperační dietou. Při vaření vytváří šlem, ten prospívá při zažívacích a střevních potížích. Rýže neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek, má vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu, pyšní se vysokým obsahem vitaminu E a B. Zřejmě nenajdeme potravinu bohatší na vápník víc než mák. Tradičně se v kuchyni využívá mák modrý a u pečení jim lze krásně nahradit mouku, krásně se s ním dají upéct dorty nebo zákusky.

Nejnovější články na blogu

Přečtěte si, co je nového

Bublanina, třená buchta plná sezónního ovoce, a když do ní místo klasického kypřícího prášku použijete ten bez fosfátu, nic se nestane, právě naopak. Ve složení tohoto kypřícího prášku nenajdete fosfáty a ani lepek. Kyselou složku nahrazuje vinný kámen a škrob je kukuřičný nebo bramborový. A proč jím nahradit klasiku? Možná i proto že v těle příliš...

Každý z nás má určitě zkušenost s živočišným mlékem. Jenže ne pro každého jsou vhodná, na vině může být alergie na bílkovinu, nesnášenlivost mléčného cukru, jinak řečeno laktózy nebo prostě jen mléko nechce z určitých důvodu pít. V dnešní době není problém, existuje velké množství mlék (nápojů) rostlinných, které nám plnohodnotně dokáži živočišní...

Pro lidi s intolerancí na laktózu je kokosové mléko takový menší zázrak. Mléko získané z dužiny kokosu pomáha posilovat imunitní systém. Na rozdíl od kravského mléka má i antiseptické účinky, kdy potlačuje vznik zánětu a brání rozvoji virových onemocnění. Můžeme ho koupit a nebo také vyrobit doma. Já osobně, pokud peču pro sebe, krémy dělám hlavně...