archiv receptů

Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. I když se jmenuje kakaové máslo, s tím tradičním nemá moc společného. Získává se z bobů kakaovníku, je to tuk krémové barvy a krásně voní. Je poměrně drahé, jenže čokoláda bez kakaového másla není ono. Kakaové máslo obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle, má pozitivní vliv na psychiku....

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je vhodná pro lidi s žaludeční, žlučníkovou nebo pooperační dietou. Při vaření vytváří šlem, ten prospívá při zažívacích a střevních potížích. Rýže neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek, má vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu, pyšní se vysokým obsahem vitaminu E a B. Zřejmě nenajdeme potravinu bohatší na vápník víc než mák. Tradičně se v kuchyni využívá mák modrý a u pečení jim lze krásně nahradit mouku, krásně se s ním dají upéct dorty nebo zákusky.

Kokosové mléko pomáhá posilovat imunitní systém. Na rozdíl od klasického kravského mléka má i antiseptické účinky, kdy potlačuje vznik zánětu a brání rozvoji virových onemocnění. Konzumaci kokosového mléka můžeme snížit svůj krevní tlak, pomáhá pročistit ledviny a močové cesty. Pití kokosového mléka vede ke snížení chutí na sladké. Neobsahuje lepek...

Sladíte rádi cukrem? Chcete ho nahradit? Nevíte čím? Na trhu se dnes můžeme setkat kromě různých sladidel a sirupů s hnědým třtinovým cukrem. Třtinový cukr můžeme považovat za plnohodnotnou náhradu cukru a mimo to obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek. Je považován za zdroj minerálních látek, který obsahují kromě sacharózy, glukózy i fruktózu....

Oves je stará obilnina s výjimečnou chutí, s vysokým obsahem kvalitního tuku, vitamínů a lehce rozpustné vlákniny. Je výbornou potravou pro diabetiky, má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Oves je dnes používán v různých podobách. Nejčastěji jako ovesné vločky, ovesná mouka,...

Skořice pravá nebo také i cejlonská je nejkvalitnější odrůda skořice. Cejlonská skořice je ve světe hodně ceněná, má velmi jemnou a sladkou chuť s bohatou vůní. Značný rozdíl oproti skořici, která je u nás k dostání v obchodech,je i po stránce zdravotní, jelikož běžná skořice obsahuje značné množství kumarinu, který zatěžuje játra a ledviny.

Tartaletka

05.03.2018

Tartaletka, nebo taky tartaletky, malé koláčky z křehkého máslového těsta, patří dnes mezi oblíbené dezerty. Jejich příprava není nijak náročná, základem je máslové těsto, na které stačí trochu trpělivosti při výrobě košíčků. Já do těsta místo klasického másla používám přepuštěné máslo ghí, které oproti máslu klasickému nezvyšuje hladinu...

Mám ráda nepečené zákusky, bonbóny a cukroví, jenže u některých druhů to bez vajíčka v syrovém stavu nejde. Co dělat, když se vajíčkám v syrovém stavu z určitých důvodu vyhýbaáme? Já osobně doporučuji lecitin. Má nejen úžasnou pojivou schopnost, ale také díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu bojovat s...

Slaný karamel

31.01.2018

Karamel zná asi každý z nás od dětství. Pokud do karamelu přidáme i trochu soli, zdůrazní to jeho chuť a lehce zmírní sladkost a tím vytvoří dokonalý zážitek. I když jakýkoliv cukr vždy bude hlavně cukrem, na výrobu této dobroty při použití kvalitnejších a zdravějších surovin můžete vykouzlit dobrotu, která v měnším množství určitě neublíži.

Nejnovější články na blogu

Přečtěte si, co je nového

Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. I když se jmenuje kakaové máslo, s tím tradičním nemá moc společného. Získává se z bobů kakaovníku, je to tuk krémové barvy a krásně voní. Je poměrně drahé, jenže čokoláda bez kakaového másla není ono. Kakaové máslo obsahuje antioxidanty zabraňující oxidačnímu stresu v těle, má pozitivní vliv na psychiku....

Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost a je vhodná pro lidi s žaludeční, žlučníkovou nebo pooperační dietou. Při vaření vytváří šlem, ten prospívá při zažívacích a střevních potížích. Rýže neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek, má vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu, pyšní se vysokým obsahem vitaminu E a B. Zřejmě nenajdeme potravinu bohatší na vápník víc než mák. Tradičně se v kuchyni využívá mák modrý a u pečení jim lze krásně nahradit mouku, krásně se s ním dají upéct dorty nebo zákusky.